sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Jalokivi vs. kivi...

... Niih, mikä tekee kivestä jalokiven!?
"Jalokivet ovat kiiltäviä, vahvasti valoa taittavia, läpinäkyviä, kauniinvärisiä tai värittömiä sekä kovia mineraaleja, jotka kauneutensa, kestävyytensä ja harvinaisuutensa vuoksi ovat haluttuja ja arvokkaita."
Meillä alkos jalokivioppi... ja voi pojat, siinä vasta suo, mihin upota! Infoähkyn jälkeen alkoi olla varmaa, etten ikuna uskalla istuttaa mitään kiveä (kaiken voi tuhota, jopa sen timantin)... mutta joskos se siittä :)


Saimme tiukkaa luennointia eri mineraaleista ja niiden ominaisuuksista. Ja kun kivet oppii tunnistamaan vain niitä käsittelemällä, niin saimmepa eteemme myös kasan kiviä! Opimme miten kiviä käsitellään ja miten niitä tutkitaan. Erittäinkin mielenkiintoista :)

Ensi kerralla pääsemme tutustumaan laitteistoon, joilla kiviä voidaan tutkia, sitä ennen pitänee prepata kivitietoutta :)9 kommenttia:

 1. Alkaa tuo sun koulus kuulostamaan oikeinkin mielenkiintoiselta! :)

  VastaaPoista
 2. Mäkin haluisin jollekin jalokivikurssille, vaikuttaa tosi kiinnostavalta! :)

  VastaaPoista
 3. Kivet ovat ihania! Perusopus, jota saanee suhteellisen edukkaasti on Walter Schumannin Jalokivet ja korukivet. Hiukan jo hioneille Tauno Parosen Jalokiven loisto ja työstö. Jos hiomaan haluaa niin paikallisten kivikerhojen kautta se onnistunee. Pääkaupunkiseudulla voi hakeutua SJHY:n jäseneksi ja käydä heillä kurssilla ja hiomassa - ja/tai sitten ostaa pikkuhiljaa omia laitteita... oikein odotan, että saan kuulla lisää miten tätä aluetta Tanjan opinnoissa käsitellään....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tuota Schumanin opusta olen jo etsinyt, opettajalla oli se näytillä. Lahdessa on myös oiva tilaisuus tuohon kivenhiontaan, pitänee ottaa työn alle jossain vaiheessa.

   Poista
 4. voi.. tuo koulutus tuntuu entistä kiehtovammalta <3

  Nyt ois kysymys juuri tähän aiheeseen liittyen.... Sinä varmasti tiedät, minkä värisen 'viirun' aito rubiini saa aikaan lasittamatonta kivitavaraa vasten vedettäessä.. vai tuleeko minkänlaista...?
  Hankin 2 kaunista briolettia, joita myyjä sanoi rubiiniksi... Niissä on kyllä sopivasti sulkeumia sekä hiven silkkikiiltoa ja rasvaisuutta... värikin 'kyyhkysen verta'. Kivitavaraa vasten vedettynä brioletti irrotti vain valkoista pölyä, mutta väriä se ei jättänyt.
  Kyselee: Innokas harrastelija, joka marssii huomenna kirjastoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minä vielä osaa sanoa mitään :( vasta tutustumassa kivien ihmeelliseen maailmaan, kysäseppä, jos Tuo Meke tuossa kommenttisi yllä osaisi avittaa :)

   Poista
 5. En meinannut päästä kommentoimaan kun kommenttiboksi hävisi koko ajan O.o. Mutta NYT!

  Kivi-oppi on ihanan mielenkiintoista, ja itsellenikin tuli muutamaan otteeseen tuollainen olo etten koskaan enää istuta mitään kiveä. Nyt on vain sellainen olo Topaasien kanssa :D. Kivoja kivi-oppitunteja sinne vain, ja onnea Shumamn:in kirjan etsimiseen, sitä kun ei enää tehdä suomennettuja painoksia niin sitä on hankala löytää. Olen kuullut tällaisistakin, että ihmiset ovat lainanneet sen kirjastosta, "kadottaneet" ja maksaneet mieluusti sen 16 e...

  Niin ja Katille tiedoksi, että rubiinin viiru on valkoinen :)

  VastaaPoista
 6. Juu, jokainen opiskelustasi kertova postaus, ja kaikki muukin, on todella kiinnostavaa!!!
  Mulla on tuo Schumannin kirja ja pari muutakin kivaa opusta :-) Sori että mainostan, kun en kuitenkaan raaski siitä luopua...
  Jalokiviä käsissä sen sijaan aika vähän, vaikka joitakin timanttimurujakin on kätköissä :-D

  VastaaPoista
 7. ja Mekehän ei voi vastustaa sanomasta, että: jokaisella kivellä on oma spektrinsä. Se on kuin kiven sormenjälki. Kiven spektri näkyy spektorskoopilla, jota Tanja varmaan pian käyttelee. Gemmologi on se asiantuntija, joka osaisi Sinua auttaa. Ellei kuulu tuttavapiiriin, niin kultaliikkeistä löytyy... käynti paikallisella kivikerholla tai SJHY:llä saattaa myös auttaa...

  VastaaPoista